matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy!
banan!:
Oblicz wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o objętości równej 21
√
3
jeśli promień okręgu opisanego na podstawie tego ostrosłupa jest równy 2
√
3
.
21 wrz 16:50
dero2005:
dane V = 21
√
3
R = 2
√
3
tw sinusów
a
= 2R
sinα
√
3
a = 2R*sin 60
o
= 2*2
√
3
*
= 6 → krawędź podstawy
2
a
2
√
3
6
2
√
3
P
p
=
=
= 9
√
3
→ pole podstawy
4
4
V =
1
3
P
p
*h = 21
√
3
3V
3*21
√
3
h =
=
= 7
P
p
9
√
3
21 wrz 18:09