z góry dziękuję
Daria: Proszę o pomoc: Oblicz odległość punktu A od początku układu współrzędnych jeśli: A=(−3,4). Mam
problem ze znalezieniem tu pomocnej wskazówki.
21 wrz 16:44
Mateusz: Zrób rysunek i pomysl z jakiego zapewne znanego ci twierdzenia mogłabys skorzystac aby policzyc
odległosc tego punktu od początku układu współrzędnych.
21 wrz 16:49
Eta:

1/
Np:
z tw. Pitagorasa
|AO|=
√32+42=...........
2/ sposób O(0,0) A(−3,4)
|OA|=
√(−3−0)2+ (4−0)2=............
→
3/ sposób OA=[−3,4]
|OA|=
√(−3)2+42=.....
21 wrz 16:55
Daria: Dziękuję bardzo za pomoc. Właśnie zastanawiałam się nad drugim sposobem lecz nie byłam pewna
czy można zapisać punkt (0,0)
21 wrz 16:59