delta
zadanie: Δ=[−(m2+3m−4)]2+4m=[(m−1)(m+4)]2+4m=(m−1)2(m+4)2+4m=(m2−2m+1)(m2+8m+16)+
4m=m4+8m3+16m2−2m3−16m2−32m+m2+8m+16+4m=m4+6m3+m2−20m+16 Δ>0 m4+6m3+m2−20m+16>0 i co dalej? da
sie to uproscic? (nie mialem jeszcze wielomianow)


21 wrz 16:29
Basia:
zadanie
być może się da, być może nie, ale łatwo nie będzie
dlaczego upierasz się przy tej Δ ?
sushi już Ci wytłumaczył, że nie musisz jej liczyć
przeczytaj dokładnie jego odpowiedzi z poprzedniego Twojego tematu
21 wrz 16:32
zadanie: no ale musze sprawdzic dla jakich wartosci sa dwa pierwiastki
21 wrz 16:42
zadanie: m4+6m3+m2−20m+16>0?
jak sie rozwiazuje takie nierownosci?
21 wrz 17:16
Vizer: Normalnie traktujesz go jako wielomian i szukasz pierwiastków, by narysować "wężyk" do
rozwiązania nierówności.
21 wrz 17:18
Basia:
poddaję się
możesz najpierw policzyć to co trzeba z wzorów Viete'a
a potem sprawdzić jaka jest Δ, dla tych m, które już Ci wyszły
jeżeli dla któregoś m dostaniesz Δ≤0, to go odrzucisz
21 wrz 17:22