joluś : Dla jakich wartości m każdy z dwóch róznych pierwiastków równania x2 + mx+ 4 = 0 jest
mniejszy od 4?
Wiem, że delta musi być większa od 0. Ale jakie jeszcze założenie muszę zrobic?
12 kwi 18:01
DonTeo: na pewno trzeba zrobić założenie ze wzorów viete'a gdzie rozwiązaniami równania
kwadratowego ax
2+bx+c=0
są x
1 i x
2 między którymi zachodzi taka równość że x
1* x
2 = c/a i x
1+x
2= -b/a
wygląda to tak że nasze rozwiązania x
1 i x
2 mają być pojedynczo mniejsze od 4 wiec
z powyższych wzorów: x
1* x
2<16 i x
1+ x
2<8
z pierwszego wzoru 4/1<16 to m∈R
z drugiego wzoru -m/1<8 => m>-8
i że x
1≠x
2
tyle na razie wiem nie rozwiązywałem tego jeszcze bo muszę lecieć na 18


jutro
postaram się to zrobić

! i sprawdzić

Mam nadzieję że Ci pomogłem jeżeli są jakieś błędy w moich rachunkach pisz:
jogger22@wp.pl
12 kwi 19:50
DonTeo: to nie wszystko trzeba jeszcze zrobić zał że x1 i x2 są mniejsze od 4
(-m-√m2-16)/2< 4
(-m+√m2-16)/2<4
i odpowiedz wychodzi m∈(-5,-4)U(4,∞)
13 kwi 23:07
DonTeo: sorry poprawka tych wzorów viete'a w ogóle nie musi być jednego wręcz być nie może
(x1*x2<16)
14 kwi 15:37