Sprawdz czy zachodza równosci
ania: 293 + 173 : 293 +123 = u { 29+17 } { 29+12 }
na tej podstawie napisać ogolny wzór i udowodnić
proszę tylko o podpowiedź , bo nie mam pojęcia jak to ugryźć.
21 wrz 16:02
ania: prawa strona równania wygląda tak:
29+17 : 29+12
21 wrz 16:03
Basia:
napisałaś tak:
jesteś pewna, że dobrze ?
21 wrz 16:06
ania: Mój błąd, przepraszam. zadanie wygląda tak:
| 293 + 173 | | 29 + 17 | |
| = |
| |
| 293 + 123 | | 29 + 12 | |
21 wrz 19:37
sushi_ gg6397228:
zastosuj wzory (a3+b3)=(a+b)(a2−ab+b2) dla licznika i mianownika ulamka po lewej stronie
21 wrz 19:55
ania: 29 = a
17 = b
12 = c
korzystając z wzoru skróconego mnożenia który jest podany wyżej,
doszłam do wniosku , że
b(b−a)=c(c−a)
co jest prawdą , ale jak to udowodnić ? Bo troche mi się to w głowie nie mieści.
21 wrz 22:15
sushi_ gg6397228:
dostalas wskazówke, nie widze tego zapisanego
21 wrz 22:27
ania: Staram się udowodnić wzór ogólny:
| a3 + b3 | | a + b | |
| = |
| |
| a3 + c3 | | a + c | |
więc,
| (a+b)(a2−ab+b2) | | (a+b) | |
| = |
| |
| (a+c)(a2−ac+c2) | | (a+c) | |
(a+c)(a+b)(a
2−ab+b
2)=(a+b)(a+c)(a
2−ac+c
2) | : (a+c)(a+b)
a
2−ab+b
2=a
2−ac+c
2 | −a
2
−ab+b
2=−ac+c
2
b(b−a)=c(c−a)
Jak podstawimy liczby pod koncowe rownanie to się zgadza, czy to starczy aby udowodnić wzór
ogólny?
21 wrz 22:40
sushi_ gg6397228:
a=1
b=2
c=3
| 9 | | 3 | |
| = |
| to wedlug Ciebie jest prawda  |
| 28 | | 4 | |
21 wrz 22:44
ania: nie , więc moj cały tok myślenia jest zły tak?
Może jakaś podpowiedź jak wzór ogolny można udowodnić?
21 wrz 22:48
sushi_ gg6397228:
zauwaz ze b+c=a i wtedy wzor pracuje
lewa strona= b(b−a)= (a−c)* (a−c−a)= (a−c)*(−c)= c* (c−a)= Prawa strona
21 wrz 22:50
ania: Wielkie dzięki
21 wrz 22:52