wielomiany problem z przykladem
skyline5: x3−3√2x2+√2x−6=0
21 wrz 15:56
Vax: Na pewno te iksy są pod pierwiastkami?
21 wrz 16:00
skyline5: tak
21 wrz 16:01
skyline5: to jest przyklad z rownan wielomianowych
21 wrz 16:05
Basia:
to co napisałeś nie jest wielomianem
wątpliwość Vaxa jak najbardziej uzasadniona
21 wrz 16:09
skyline5: sry za pomylke
x3−3√2x2+√2x−6=0
21 wrz 16:13
Vax: No to grupujemy:
x2(x−3√2) + √2(x−3√2) = 0
(x−3√2)(x2+√2) = 0
I dalej już wiadomo.
21 wrz 16:15
skyline5: mozesz dalej napisac
21 wrz 16:16
Vax: Kiedy iloczyn 2 czynników jest zerem ?
21 wrz 16:16
Basia:
x(x2+√2) − 3√2(x2+√2) = 0
bo 6 = 3*2 = 3*√2*√2
dalej chyba proste
21 wrz 16:16
skyline5: x=0
21 wrz 16:19
Mateusz: skyline zapamiętaj i sprobuj teraz dalej rozwiązac a*b=0 <=> (a=0 v b=0)
21 wrz 16:19
skyline5: moze ktos mi caly przyklad rozwiazac
21 wrz 16:28
Vax: Nie będzie gotowca, wykaż trochę własnej inicjatywy

Poza tym już prawie całe rozwiązanie
zostało napisane.
21 wrz 16:28
Vizer: Maz już wszelkie informacje podane, trochę samej pracy włóż...
21 wrz 16:29
Vizer: Od wczoraj była dyskusja i to forum już nie będzie gotowcem
21 wrz 16:29
Mateusz: jedno rozwiązanie podałes ok teraz (x
2+
√2) niech u ciebie będzie np a co dalej bys zrobił
21 wrz 16:31
Vax: Jak to jedno podał ok ?!?!
21 wrz 16:31
Mateusz: kurde posty mi sie mieszają

tak to jest jak wiecej osob zacznie ingerowac w temat ktory jest
juz zajety
21 wrz 16:33
skyline5: no x=3√2
21 wrz 16:38
Vax: Jedno ok, teraz co z x2 + √2 = 0 ?
21 wrz 16:38
skyline5: Δ
21 wrz 16:41
Vax: Można tak, ale spróbuj nic nie liczyć tylko logicznie na to popatrzeć
21 wrz 16:42
skyline5: nie wiem
21 wrz 16:44
Vax: Czy kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej może być ujemny ?
21 wrz 16:45
skyline5: nie
21 wrz 16:46
Vax: Dobrze, czyli kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest większy lub równy 0, czyli x2 ≥ 0,
teraz jak dołożymy po lewej stronie jakąś liczbę dodatnią, to będzie mogła zajść równość:
x2 + coś = 0 ?
21 wrz 16:48
skyline5: x2=√2
21 wrz 16:53
skyline5: 
?
21 wrz 16:53
Vax: Nie no, nie o to mi chodzi

Wiemy, że x
2 ≥ 0, a prawdą jest, że x
2 + 1 > 0 ?
21 wrz 16:55
skyline5: tak
21 wrz 16:56
Vax: A prawdą jest, że dla dowolnej rzeczywistej x, x2 + √2 > 0 ?
21 wrz 16:56
skyline5: no prawda
21 wrz 16:58
Vax: Tak, czyli równość x
2 +
√2 = 0 nie może zajść, czyli bez liczenia delty widzimy, że ten
przypadek odpada, więc jedynym rozwiązaniem jest x = 3
√2
21 wrz 17:02
skyline5: no wpadlem juz na to ale dzieki, wielki plus dla Cb
21 wrz 17:04