Proszę o pomoc
Julia :

Mam takie zadanko: zbiór P − liczba posiadanych psów przez dzieci w pewnej klasie, z.K−
l.p.kotów przez dzieci w pewnej klasie, z.Z − l.p. żółwi przez .... W podzbiorach jest liczba
dzieci, które posiadają jednocześnie np. psy i koty. Mam obliczyć: ile dzieci posiada co
najmniej jedno zwierzę, ile dzieci ma tylko żółwia i ile dzieci ma jednocześnie psy i koty?
Proszę o pomoc w zadaniu
21 wrz 15:47
Basia:
15 pies, kot i żółw
26 − 15 = 11 pies i kot
22 − 15 = 7 pies i żółw
24 −15 = 9 kot i żółw
40 − 26 − 22 + 15 = 7 tylko pies
36 − 26 − 24 + 15 = 1 tylko kot
32 − 24 − 22 + 15 = 1 tylko żółw
co najmniej jedno zwierzątko = 15+11+7+9+7+1+1
21 wrz 16:02
Julia : Dziękuję bardzo za pomoc. Bardzo jasno mi wytłumaczyłaś to zadanie. Dziękuję
21 wrz 16:59