z^4 - z^3 - z +1 =0 oblicz rownanie w zbiorze liczb zespolonych
kolos 2 : z4 − z3 − z +1 =0 oblicz rownanie w zbiorze liczb zespolonych
21 wrz 15:37
Basia:
z3(z−1)−(z−1)=0
(z−1)(z3−1)=0
z=1= 1+0*i ∨ z3 = 1 = cosπ2 + i*sinπ2
potrafisz skończyć ? trzeba zastosować wzory Moivre'a
21 wrz 15:50
Grześ: niekoniecznie:
z
3=1
z
3−1=0
(z−1)(z
2+z+1)=0
I dalej liczyc deltą
21 wrz 16:12
kolos 2 : nie za bardzo
21 wrz 16:18
kolos 2 : prosilbym o to rozwiazanie z delta bo kminie dobrze tylko zawsze mam problem na koncu bo nie
wiem co pod co podstawic zeby wyszla koncowe rozwiazanie
21 wrz 16:19
Basia:
| | π2+2kπ | | π2+2kπ | |
z = cos |
| + i*sin |
| |
| | 3 | | 3 | |
k = 0
| | √3 | | 1 | | √3+i | |
z = cosπ6+i*sinπ6 = |
| + i* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
k=1
| | √3 | | 1 | | −√3+i | |
z = cos5π6+i*sin5π6 = − |
| + i* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
k=2
z = cos
9π6+i*sin
9π6 = cos
3π2+i*sin
3π2 = 0+i*(−1) = −i
k=3
z = cos
13π6+i*sin
13π6 już nie liczysz bo "przeskoczyłeś" 2π
oczywiście można tak jak proponuje Grześ
pisząc "trzeba zastosować ...." miałam na myśli postać, którą podałam
21 wrz 16:28
ICSP:
21 wrz 16:50
Basia:
o Boże, ale głupotę napisałam
to co napisałam to nie 1, to i
1= cos0+i*sin0
z = cos
2kπ3 + i*sin
2kπ3
k=0
z= cos0 + i*sin0 = 1
k=1
| | 1 | | √3 | | 1+i*√3 | |
z= cos2π3 + i*sin2π3 = |
| + i* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
k=2
| | 1 | | √3 | | −1−i*√3 | |
x = cos4π3 + i*sin4π3 = − |
| − i* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
k=3 już jest 2π, które pokrywa się z 0, czyli koniec
przy pomocy Δ spróbuj sam policzyć i porównaj wyniki
21 wrz 16:55
kolos 2 : dzieki Basia teraz juz wszystko jasne , mysle ze delta jest znacznie prosciej , szczegolnie w
rownaniach kwadratowych , albo podwojnych kwadratowych, ale mimo to dzieki za rozpiske
21 wrz 16:57
kolos 2 : Basia kilka postwo ponizej zamiescilem podobne zadanie i jakbys mogla prosze wytlumacz mi sama
koncowke bo tam zawsze popelniam bledy. Z gory dzieki
21 wrz 17:00