napisz wzór funkcji liniowej w postaci y=ax+b,o której wiadomo,że :
Basia: napisz wzór funkcji liniowej w postaci y=ax+b,o której wiadomo,że :
a)jej wykres jest równoległy do prostej o równaniu y=−4x+6 i przechodzi przez punkt P,taki,że
P=(−1,7)
b)do jej wykresu należą punkty A i B ,takie że
A=(−5,√5) i B=−{5},5)
21 wrz 14:41
Vizer: Kiedy proste są równoległe?
21 wrz 14:44
Godzio:
a) Jeśli dwie proste y = a
1x + b
1 i y = a
2x + b
2 są do siebie równoległe to a
1 = a
2
Twoja prosta ma więc postać y = ?x + b, teraz za x i y podstaw współrzędne punktu P i wyznacz
b, zapisz odpowiedź w postaci: y = ax + b
b)
| ⎧ | y1 = ax1 + b | |
| ⎩ | y2 = ax2 + b |
|
gdzie A(−5,
√5) ⇒ x
1 = −5, y
1 =
√5 i B(−
√5,5} ⇒ x
2 = −
√5, y
2 = 5
Podstaw i rozwiąż układ
21 wrz 14:45