funkcja f określona jest wzorem f(x)=2x-5
@@@@@@@@@: funkcja f określona jest wzorem f(x)=2x−5
a)wyznacz współrzędne punktów,w których wykres funkcji f przecina osie nakładu wspólrzędnych
b)sprawdz,czy punkt (−1,1)należy do wykresu funkcji f
21 wrz 14:35
Godzio:
a) z osią OX: y = 0 ⇒ x = ... A(?, 0) , z osią OY: x = 0 ⇒ y = ... B(0, ?)
b) x = −1, y = 1 ⇒ podstaw pod wzór funkcji i sprawdź czy lewa równa się prawej stronie
21 wrz 14:39
Vizer: a) Liczysz dla f(0) i f(x)=0
b) Podstawiasz współrzędne do funkcji i sprawdzasz czy należy do f(x)
21 wrz 14:40