Oblicz rownanie w zbiorze liczb zespolonych
kolos: Oblicz rownanie w zbiorze liczb zespolonych
z2 + (1+i)z +3/4 −1/2i = 0
Prosze o calosc rozwiazania bo gubie sie na samym koncu.
21 wrz 13:01
ZKS:
| | 3 | | 1 | |
z2 + (1 + i)z + |
| − |
| i = 0 |
| | 4 | | 2 | |
Δ = 1 + 2i − 1 − 3 + 2i = −3 + 4i
√Δ = ±(1 + 2i)
| | −1 − i − 1 − 2i | | 2 + 3i | |
z1 = |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −1 − i + 1 + 2i | | i | |
z2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 wrz 13:06
kolos 2 : ja zrobilem tak : prosze o powiedzcie co dalej i czy dobrze zrobilem do tej pory:
jestem przy stanie poczatkowym ze Δ= −3 + 4i
potem:
(y + i)2 = x2 + 2xyi − y2
x2 − y2 = −3
2xy = 4
x= 4/2y = 2/y
(2/y)2 − y2 = −3
4/y2 − y2 −3 = 0 I razy y2
−y4 − 3y2 + 4 = 0
y4 − 3y2 − 4 =0 I y2= t
t2 + 3t −4 = 0
Δ= 25
√Δ = 5 v −5
t1 = 1
t2 = −4
y = √t = 1 v −1
i dalej nie mam pojecia co zrobic prosze o pomoc
21 wrz 14:23
kolos 2 : poprawka w pierwszym wersie oczywiscie ma byc ( x+ yi)2 = x2 + 2xyi − y2
21 wrz 14:33
Basia:
rozumiem, że szukasz
√Δ
Δ= −3+4i
(x+yi)
2 = −3+4i
x
2 + 2xyi −y
2 = −3+4i
x
2 − y
2 = −3
2xy = 4
xy = 2
x
4 − 4 + 3x
2 = 0
x
4 + 3x
2 −4 = 0
Δ
1 = 9+16 = 25
| | −3−5 | |
x12 = |
| = −4 niemożliwe |
| | 2 | |
x
2 = 1
x
1 = −1 i y
1 = −2
x
2 = 1 i y
2 = 2
√Δ = −1−2i = −(1+2i)
lub
√Δ = 1+2i
| | −(1+i)+(1+2i) | | i | |
z1 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −(1+i)−(1+2i) | | −2−3i | |
z2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 wrz 17:18
Trivial:
Ja proponuję przyjazny wzór tasiemcowy.
z = a + bi
| | 1 | |
√z = ± |
| (√|z|+a + i*sgn(b)√|z|−a) |
| | √2 | |
21 wrz 17:48
kolos 2 : Basia otoz rozwiazalem tak samo tylko nie wiem czemu lliczby urojone to dla ciebie to y1 i y2
, a nie np x1 i x2. I wtedy z1 i z2 byly by inne . Tego wlasnie nie wiem
21 wrz 17:55
Trivial:
Δ = −3 + 4i
|Δ| =
√9+16 = 5
| | 1 | | 1 | |
√Δ = ± |
| (√5−3 + i√5+3) = ± |
| (√2 + 2√2i) = ±(1 + 2i). |
| | √2 | | √2 | |
Szybko i sprawnie.
21 wrz 17:57