Uproscic wyrazenia.
ddd: √a2+6a+9+p{a2−6a+9 dla |a| mniejszy równy 3
21 wrz 12:43
ddd: przepraszam za błąd, treść zadania które jest wyżej powinno wyglądać tak:
√a2+6a+9+√a2−6a+9 dla |a| mniejszy równy 3
21 wrz 12:45
ZKS:
W czym masz problem w tym zadaniu?
21 wrz 13:01
ddd: już rozwiązałem to zadanie.
Zrobiłem to tak.
a należy do przedziału <−3,3>
wtedy |a+3|=a+3
|a−3|=−a+3
gdy sumujemy wychodzi 6.
i w punkcie równym 3 , wyraz |a−3| nie zmienia znaku, wychodzi 2a, czyli 2*3=6.
21 wrz 13:57
ddd: Natomiast mam problem z kolejnym zadaniem.
|x+1|−2x=4
Robie to tak:
x+1=2x+4 −x−1=2x+4
x=−3 x= −5/3
Poprawny wynik to tylko liczba −5/3 . Dlaczego równanie gdzie wynik to −3 jest błędne?
21 wrz 13:58
ddd: |x+1|= x+1 wtedy i tylko wtedy gdy x+1 ≥ 0 czyli x≥−1 ,
x=−3 nie należy do tego przedziału.
21 wrz 14:32