matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
...:
jak to doprowadzic do najprostszej postaci t=
√
−
8
3
x
3
+
1
8
√
(−
8
3
x)
2
21 wrz 11:31
pomagacz:
pierwiastkujemy wszystko po kolei:
√
−8x
3
1
√
−8x
2
+
*
=
√
3
8
√
3
√
8
*
√
−x
3
√
8
*
√
−x
2
=
+
√
3
8
√
3
wyciągnij niewymierność z mianownika, wyznacz dziedzinę dla pierwiastków, pododawaj co można dodać, wymnóż. Powinno wyjść:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sqrt%28-8%2F3+x^3%29+%2B+1%2F8+sqrt%28%28-8%2F3+x^2%29^2%29
21 wrz 11:46
...:
dzieki pomagaczu
21 wrz 11:50