Gustlik: Robisz tak:
2 −8 5 −20
4 2 0 5 0 ← ta ostatnia liczba to reszta z dzielenia.
Pierwszy współczynnik (u Ciebie
2) spisujesz do dolnego wiersza. U Ciebie jest błąd, bo
wpisałaś pod dwójką jedynkę, a ma być 2.
Potem wykonujesz działania:
4*
2+(−8)=
0
4*
0+5=
5
4*
5+(−20)=
0
Czyli liczbę z dzielnika (
ze zmienionym znakiem
!) wpisujesz pod puste pole, pierwszy
wspołczynnik wielomianu spisujesz na dół, a potem mnozysz "liczba z dzielnika"*"ostatnia
liczba z dolnego wiersza"+""następna liczba z górnego wiersza". To, co na kolorowo, to
współczynniki wielomianu wynikowego niższego o 1 stopień, od danego, a to, co na czarno, na
końcu tabelki to reszta.
Otrzymujesz:
2x
2+
0x+
5=2x
2+5
Czyli W(x)=(x−4)(2x
2+5).
UWAGA

! Zgodnie z tw. Bezout i tw. o pierwiastkachj całkowitych/wymiernych musisz dzielić
wielomian przez (x−p), gdzie p to podzielnik wyrazu wolnego albo ułamek mający w liczniku
podzielnik wyrazu wolnego, a w mianowniku − podzielnik pierwszego współczynnika wielomianu,
wypisać "kandydatów" na pierwiastek i potem dzielic schematem Hornera aż do uzyskania
reszty=0.