matematykaszkolna.pl
schemat Hornera Mila: Chciałąbym nauczyc sie rozkładac wielomiany za pomocą schematu Hornera .Cos mi nie wychodzi.Dzielę to wyniki są inne.Mozecie mi wyjaśnić? 2x4−8x3+5x−20 : (x−4) 2 −8 5 −20 4 1 co przez co mnozyc
21 wrz 09:28
Gustlik: Robisz tak: 2 −8 5 −20 4 2 0 5 0 ← ta ostatnia liczba to reszta z dzielenia. Pierwszy współczynnik (u Ciebie 2) spisujesz do dolnego wiersza. U Ciebie jest błąd, bo wpisałaś pod dwójką jedynkę, a ma być 2. Potem wykonujesz działania: 4*2+(−8)=0 4*0+5=5 4*5+(−20)=0 Czyli liczbę z dzielnika (ze zmienionym znakiem!) wpisujesz pod puste pole, pierwszy wspołczynnik wielomianu spisujesz na dół, a potem mnozysz "liczba z dzielnika"*"ostatnia liczba z dolnego wiersza"+""następna liczba z górnego wiersza". To, co na kolorowo, to współczynniki wielomianu wynikowego niższego o 1 stopień, od danego, a to, co na czarno, na końcu tabelki to reszta. Otrzymujesz: 2x2+0x+5=2x2+5 Czyli W(x)=(x−4)(2x2+5). UWAGA ! Zgodnie z tw. Bezout i tw. o pierwiastkachj całkowitych/wymiernych musisz dzielić wielomian przez (x−p), gdzie p to podzielnik wyrazu wolnego albo ułamek mający w liczniku podzielnik wyrazu wolnego, a w mianowniku − podzielnik pierwszego współczynnika wielomianu, wypisać "kandydatów" na pierwiastek i potem dzielic schematem Hornera aż do uzyskania reszty=0.
21 wrz 09:54
Mila: Dziekuję Gustlik emotka
21 wrz 09:59
Piotr student: Basia proszona do mojego postu
21 wrz 10:12
rączka: Przestań człowieku spamować
21 wrz 10:33