ciągi
kamil: oblicz miarę kąta ostrego β, jeśli wiadomo, że liczby sinβ, 3√tgβ 3sinβ, w podanej
kolejności są wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz róznice tego ciągu
21 wrz 00:53
kamil: oblicz miarę kąta ostrego β, jeśli wiadomo, że liczby sinβ, √3tgβ, 3sinβ, w podanej
kolejności są wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz róznice tego ciągu
21 wrz 00:55
ICSP: 2
√3tgβ = 4sinβ
√3tgβ = 2sinβ
| | √3 | | √3 | |
2sinβ − √3tgβ = 0 ⇔ sinβ(2 − |
| ) = 0 ⇔ sinβ = 0 v 2 − |
| = 0 |
| | cosβ | | cosβ | |
pierwsze jest już proste.
| | √3 | | √3 | |
2 − |
| = 0 ⇔ 2cosβ = √3 ⇔ cosβ = |
| . |
| | cosβ | | 2 | |
odp. β = 0
o lub β = 30
o
21 wrz 01:01
Gustlik: 3√tgβ=2sinβ /()
3
tgβ=8sin
3β
sinβ=8sin
3βcosβ
sinβ−8sin
3βcosβ=0
sinβ(1−8sin
2βcosβ)=0
sinβ=0→β=...
LUB 1−8sin
2βcosβ=0→ dokończ...
Zastąp teraz w drugim równaniu sin
2β=1−cos
2β, potem wstaw cosβ=t, otrzymasz równanie
wielomianowe 3 stopnia z niewiadomą t. Rozwiąż teraz to równmanie, potem wróć do cosinusa i
będziesz miał wynik.
21 wrz 10:05