matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
USUN NIEWYMIERNOSC Z MIANOWNIKA
BALBINA:
USUN NIEWYMIERNOSC Z MIANOWNIKA
3
4−
√
7
20 wrz 23:41
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1635.html
20 wrz 23:45
ICSP:
ale tam nie ma takiego przykładu
20 wrz 23:45
omfg:
balbina! To jak nazwa klubu u mnie w akademiku
20 wrz 23:46
Mila:
mnozysz licznik i mianownik przez 4+
√
7
korzystasz ze wzoru (a+b)(a−b)=a
2
−b
2
zawsze mnóz piszac odwotny znak niz jest w mianowniku
1
3−
√
5
3−
√
5
np
=
=
3+
√
5
9−5
4
21 wrz 00:34