procenty
małysz: W klasie liczącej 36 uczniów liczba chłopców jest o 40% większa od liczby dziewcząt.
a) Oblicz, jaki procent uczniów tej klasy stanowią dziewczęta.
b) Jeśli do tej klasy dołączy jeszcze 4 chłopców to jaki procent 40−osobowej klasy będą
stanowić chłopcy?
20 wrz 23:16
sushi_ gg6397228:
jezeli x− ilosc dziewczyn, to jak zapiszesz ilosc chłopców
20 wrz 23:18
małysz: 1,4x?
20 wrz 23:21
sushi_ gg6397228:
tak
to teraz ile ich jest wszystkich razem−−>uloz rownanie
20 wrz 23:23
małysz: 2,4x=36
Dziewczyn 15, Chłopców 21.
15/36 * 100% = 41,6% tyle stanowią dziewczyny
b) 21+4=25
25/40 * 100% = 62,5 %
tak o?
20 wrz 23:33
sushi_ gg6397228:
rownanie ok; ilosc dz ok, ilosc chł ok,
a) 41,67%
b) ok
20 wrz 23:37
Troll:

ja nie wiem −.−♂βαα
29 wrz 14:45
Trollus: miałem to do zrobienia i niewiem
29 wrz 14:47