jeszcze wieksza rzeznia
tomek: Oblicz: 1 + 2x3 + 3x7 + 4x15 + ... + n(2
n−1)
x oznacza razy
20 wrz 22:47
Trivial: Posumuj przez części.
20 wrz 22:49
tomek: sorki ale nie kuamma tego zadania ani nie kumam Twoich czesc
20 wrz 22:49
Trivial:
20 wrz 23:31
ICSP: to grafika

Jak ją wkleiłeś?
20 wrz 23:32
20 wrz 23:33
Vax: Nie wkleił, rysował
20 wrz 23:33
Trivial:
Mam chochlika w zapisie, pojawia się '+' w połowie a potem '−'. Powinien być od razu '−'.
20 wrz 23:33
Trivial:
Rozpracowałem system,
ICSP.
20 wrz 23:34
ICSP:

Nie mógł rysować

Powiedz jak
20 wrz 23:37
Trivial:
20 wrz 23:38
Trivial:
Magia.
20 wrz 23:39
ICSP: Jaki wredny
20 wrz 23:42
Trivial: Jest to dosyć skomplikowane... Rozpracowywałem to godzinę!
20 wrz 23:44
tomek: to jest zadanie z rozszerzenia a Ty tu jakiis hieroglifów uzywasz. Nie da sie tego inaczej
zrobic?
20 wrz 23:46
Trivial: Raczej nie. Może o coś innego chodziło w zadaniu.
20 wrz 23:47
ICSP: nawet polecenia nie mamy
20 wrz 23:48
Vax: Tą sumę można łatwo policzyć przez zaburzanie.
20 wrz 23:48
Trivial:
Vax, przez części łatwiej, bo nie trzeba myśleć.
20 wrz 23:49
Basia:
1+2(4−1)+3(8−1)+4(16−1)+5(32−1)+....+n(2n−1) =
1 + 8 − 2+ 3*8 − 3 + 4*16 − 4 + 5*32 − 5 + n*2n − n =
(1+2*22+3*23+4*24+....+n*2n) − (2+3+4+...+n)
drugi nawias chyba oczywisty
pierwszy =
1+ 22 + 23+ .....+2n+
22 + 23+ .....+2n+
+ 23+ .....+2n+
.............................................
+2n
może tędy droga ?
21 wrz 00:01
Trivial:
Widzę, że śpię. Zapomniałem podzielić przez 2.
| | x2 | | x(x−1) | |
Wszędzie tam, gdzie jest x2 ma być |
| , a na końcu |
| . |
| | 2 | | 2 | |
21 wrz 00:06
21 wrz 00:07
Basia:
Trivial zlituj się tomek chyba nie zna pojęcia całki Riemana
21 wrz 00:08
Trivial: Mimo wszystko błąd trzeba poprawić.
21 wrz 00:09
Trivial:
Basiu, przecież to oczywiste, że to była grafika...
21 wrz 00:12
Basia:
dla tych, którzy:
1. znają Latex−a (Tex−a)
2. wiedzą jak plik *.tex przerobić na obrazek
3. wiedzą jak tu obrazek wkleić
mądrala Trivial informatykę studiuje, więc musi takie rzeczy wiedzieć
21 wrz 00:16
Trivial:
1. tak.
2. korzystałem z edytora online.
3. do wczoraj też nie wiedziałem.
21 wrz 00:21
rączka: "
Tą sumę można łatwo policzyć przez zaburzanie."
Raczej:
tę sumę
21 wrz 01:07
Basia:
Trivial a w ogóle to jakieś nonsensy tu popisałeś.
Suma skończona ≠∫.........
| | b−a | |
górna a∫b f(x) dx = limn→+∞ ∑k=1...n |
| *f(a+(k+1)*b−ak) dx |
| | k | |
jeżeli ta granica istnieje
| | b−a | |
dolna a∫b f(x) dx = limn→+∞ ∑k=0...n−1 |
| *f(a+(k+1)*b−ak) dx |
| | k | |
jeżeli ta granica istnieje
jeżeli całka dolna = całce górnej to =
a∫
b f(x) dx
stąd:
jeżeli wiemy, że
a∫
b f(x) istnieje i potrafimy ją policzyć ⇒wiemy, że każda z tych granic
jest jej równa
ale każda z
granic; a nie
sum skończonych
21 wrz 09:17
Trivial:
Przecież ja liczyłem sumy a nie całki... Po uwzględnieniu błędu, o którym pisałem o 00:06
wszystko jest ok i wzór działa.
21 wrz 11:53
uu: δΔΩ
21 wrz 12:07
misiek: to się robi za pomocą szeregów a nie całek riemanna
21 wrz 12:09
AC:
Trivial masz błąd
| | 1 | |
∑ x (2x −1)δx = − |
| x2 + ∑ x 2x δx |
| | 2 | |
21 wrz 12:49
Trivial: AC: post 00:06.
21 wrz 12:52
AC:
OK! Teraz pasi.
21 wrz 12:54
Vizer: A
Trivial zdradzisz jak zapisałeś powyższe wyrażenia
21 wrz 12:58
AC:
Jak napisał edytor online.
21 wrz 13:03
Vizer: No to wiem, ale jak wkleił to tu.
21 wrz 13:04
AC:
i gdzie go znalazł?
21 wrz 13:05
21 wrz 13:07
AC:
Dzięki!
No to zostaje, jak wkleił?
21 wrz 13:08
Vizer: To jest najtrudniejsze zadanie
21 wrz 13:10
Trivial:
AC przeczytałem źródło strony...
21 wrz 13:11
AC:
Ciekawe, zaraz sprawdzę czy wychodzi?
21 wrz 13:12
ker: zerknijcie na to zadanie
21 wrz 13:15
21 wrz 13:15
Trivial:
A jak dokładnie to zrobiłem nie zdradzę, bo lepiej tego nie ujawniać dla bezpieczeństwa forum.
21 wrz 13:26
21 wrz 13:31
Vizer: Dobra zostawiam to
21 wrz 13:31
21 wrz 13:32
Trivial: Na podglądzie.
21 wrz 13:32
Trivial:
Znając Vaxa, będzie siedział aż rozwiąże zagadkę...
21 wrz 13:35
Mateusz: Trivial nie powiesz jak bo wklejenie kodu pomiędzy złe znaczniki mogłoby rozwalic forum
21 wrz 14:20
Trivial:
Mateusz, tak...
21 wrz 16:09
Mateusz: No to ja tez nie powiem jak to zrobic
21 wrz 16:21