po prostu rzeznia
tomek: Oblicz:
19992−19982+19972−19962+...+32−22+1
20 wrz 22:18
sushi_ gg6397228:
wskazówka, połacz w pary i zastosuj
a2−b2
20 wrz 22:26
Trivial:
19992 − 19982 + 19972 − 19962 + ... + 32 − 22 + 1 =
(1999−1998)(1999+1998) + (1997−1996)(1997+1996) + ... + (3−2)(3+2) + 1 =
1999 + 1998 + 1997 + 1996 + ... + 3 + 2 + 1 = ... ← dokończyć.
20 wrz 22:26
Piotr student: Trivial proszony do mojego postu
20 wrz 22:33
tomek: nie rozumiem z kąd sie wziela ta ostatnia linijka
20 wrz 22:40
tomek: dobra juz kumam
20 wrz 22:41
Piotr student: Trivial czekam w moim poście
20 wrz 22:45
Gustlik: Moim zdaniem to będzie tak:
3997+3993+3989+...+9+5+1=...
bo (1999−1998)(1999+1998)=1*3997=3997, podobnie trzeba obliczyć pozostałe nawiasy.
Wskazówka: jest to ciąg arytmetyczny o wyrazie a
1=1, różnicy r=4 i wyrazie a
n=3997. Wyznacz
n, wstawiając dane do wzoeru a
n=a
1+(n−1)r, a potem sumę n wyrazów tego ciagu.
21 wrz 02:05