jak narysować?
Ania: x2 (x−3)(x−√2) (x+√2)>0 jak coś takiego zaznaczyć na osi−z której strony zacząć (prawej
czy lewej) i od dołu czy góry?
wydaje mi się , że od góry, bo najwyższa potęga jest x5 i jest dodatnia
20 wrz 22:17
tomek: Ogólnie to wygląda tak : miejsca zerowe: x=0 (jest to pierwiastek dwukrotny bo masz x
2,
dlatego w tym miejscu wykres funkcji sie odbije, x=3, x=
√2, x=−
√2(to są pierwiastki
jednokrotne, iwykres funkcji przetnie os). Wykres zaczynasz zawsze od prawej strony i jak juz
napisałas x
5 jest dodatni dlatego wykres zaczynasz od góry. pozdro Anka
20 wrz 22:21
Ania: czyli zaczynam od prawej od góry, tak?
20 wrz 22:31
Ania: CZY ZAWSZE ZACZYNAMY Z PRAWEJ STRONY?
20 wrz 22:33
Vizer: Jak Ci wygodniej ja rysuję od lewej
20 wrz 22:34
Ania: hmm, no ale jak powinno być od czego to zależy od potęgi?
20 wrz 22:37
Vizer: Patrząc od lewej strony jest tak:
Jeśli mamy a>0 (współczynnik przy najwyższej potędze) i najwyższą potęgę parzystą to rysujemy
od góry do góry.
Jeśli mamy a<0 i najwyższą potęgę parzystą to rysujemy od dołu do dołu.
Jeśli mamy a>0 i najwyższą potęgę nieparzystą to rysujemy od dołu do góry.
Jeśli mamy a<0 i najwyższą potęgę nieparzystą to rysujemy od góry do dołu.
To tyle
20 wrz 22:42