zysk
Ania: ze sprzedaży jednego aparatu fotograficznego w cenie 400 zł właściciel sklepu miał 100 zł
zysku. Dziennie sprzedawał średnio 50 aparatów. Po obniżeniu ceny aparatu o 10 % sprzedaż
wzrosła o 70 %. o jaki procent wzrósł średni zysk sklepu?
20 wrz 22:05
sushi_ gg6397228:
zapisz to co masz w postaci wzoru
20 wrz 22:08
Ania: zysk przed obniżką 50*100=5000
po obniżce:
cena aparatu:400−10% 400=360zł
50+ 70%*50=85 ilość dziennie sprzedawanych aparatów po obniżce
i co dalej?
20 wrz 22:13
sushi_ gg6397228:
400 zł sprzedaz
100zł zysku
jaki procent ze sprzedazy to byl zysk
20 wrz 22:16
Ania: 25% ale to przed obiżką
20 wrz 22:17
Ania: | | 90 | |
czyli po obniżce to zysk |
| =? |
| | 360 | |
20 wrz 22:18
sushi_ gg6397228:
nic nie pisze, aby zysk na jednostke sie zmienil
wiec bedzie 90zł zysk, po obnizce
liczymy laczna wartosc zysku (po obnizce)
20 wrz 22:19
Ania: | | 60 | |
oj |
| − chodziło mi czy to jest zysk po obniżce wtedy pomyliłam się |
| | 360 | |
20 wrz 22:19
sushi_ gg6397228:
jezeli bysmy mieli ze zysk= sprzedaz− koszt, to wtedy zysk 360− 300= 60
nowy sredni zysk 60*85=5100
| 5100 | |
| = 1,02= 102% wzrost o 2% |
| 5000 | |
(wiec to tak powinno byc policzone), a nie tak jak wczesniej podalem
20 wrz 22:23