rownania
zadanie: (m2+3m−4)2 jak to obliczyc?
20 wrz 22:02
ZKS:
(a + b − c)2 = a2 + b2 + c2 + 2(ab − ac − bc)
20 wrz 22:06
sushi_ gg6397228:
[(m−1)(m+4)]2=...
20 wrz 22:09
zadanie: a moglby ktos to rozwiazac bo mi nie chce wyjsc
20 wrz 22:30
zadanie: ?
20 wrz 22:36
Milena: zadanie z tego co ja wiem to tu nie rozwiązują zadań tylko popowiadają jak je rozwiązać więc
główkuj dalej powodzenia
20 wrz 22:39
Milena: podpowiadają
20 wrz 22:39
zadanie: wyszlo mi cos takiego −6m5+m4+m2+28m+16 dobrze? da sie to jakos uproscic?
20 wrz 22:51
sushi_ gg6397228:
powiedz po co to wymnazasz−−> uproszczona wersje podalem o 22.09
20 wrz 22:55
Milena: ja obliczyłam do wzoru który podał ZKS to mi całkiem inaczej wyszło zadanie cos zle to
obliczyłes
20 wrz 22:56
zadanie: pytam o to bo mam takie zadanie do zrobienia
wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych suma pierwiastkow rownania
x2−(m2+3m−4)x−m=0 jest rowna 0. no i wlasnie nie wiem jak obliczyc te delte
Δ=[−(m2+3m−4)]2+4m=?
20 wrz 23:09
sushi_ gg6397228:
wzor Viete'a:
a=1,
b=−(m
2+3m−4)
20 wrz 23:15
Mila: Zadanie wiesz jak to zrobić ?
20 wrz 23:19
zadanie: no a jak te delte obliczyc? tego nie umiem
20 wrz 23:52
sushi_ gg6397228:
delty nie musisz liczyc−−> podalem co masz zrobic
20 wrz 23:57
zadanie: wydaje mi sie ze trzeba
21 wrz 00:15
sushi_ gg6397228:
.... suma pierwiastkow rownania .... jest rowna 0.
gdzie tutaj jest cos napisane, na temat obliczania Δ
| | −b | |
x1+x2= |
| =====0 i dostajesz w dwie minuty rozwiazanie |
| | a | |
21 wrz 00:20
Basia:
sushi te pierwiastki najpierw muszą istnieć, czyli warunek Δ≥0 jednak powinien zostać
rozpatrzony
21 wrz 00:22
Mila: x
1 i x
2 to pierwiastki ich suma =0 x
1+x
2=0
a=1
b=−(m
2+3m−4)
m
2+3m−4=0 Δ=9+16=25
m
1=....
21 wrz 00:22
sushi_ gg6397228:
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −2b | | −b | |
x1 +x2= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
21 wrz 00:22
sushi_ gg6397228:
bylem tak dobry ze w poscie o 22.09 rozlozylem Mu ten nawias na postac iloczynowa, a On dalej
upiera sie aby policzyc Δ−−> wiec wypada dać POZWOLENIE, na policzenie Δ
21 wrz 00:24
Basia:
wzory Viete'a można stosować ⇔ Δ≥0
dlatego się upiera
21 wrz 00:25
sushi_ gg6397228:
a nie moze policzyc m
1 i m
2−−> podstawic do wzoru i sprawdzic co dostanie
21 wrz 00:26
Mila: Sushi owszem rozłozyłes ale jeszcze trzeba wiedziec co to jest
21 wrz 00:29
Basia:
może oczywiście, tylko trzeba wytłumaczyć w jaki sposób ma tę Δ "obejść", bez szkody dla
poprawności rozwiązania, co niniejszym wyżej zrobiłeś (chyba wystarczy ?)
21 wrz 00:30
Mila: Myslę ,ze łatwiej Δ policzyc niż to rozłożyc.Mozesz napisac jak to robiłeś ?
21 wrz 00:38
Mila: Zadanie gdybys miała wątpliwosci
m
3+3m−4=0 Δ=25
sprawdzam
x
2−(m
2+3m−4)x−m=0
x
2−(1+3−4)x−1=0 x
2−(16−12−4)x+4=0
x
2−0−1=0 x
2−0+4=0
x
2−1=0 x
2+4≠0 m=−4 nswz
(x−1)(x+1)=0
x
1=1 x
2=−1
x
1+x
2=1−1=0
21 wrz 00:51
zadanie: Δ=[−(m2+3m−4)]2+4m=[(m−1)(m+4)]2+4m=(m−1)2(m+4)2+4m=(m2−2m+1)(m2+8m+16)+
4m=m4+8m3+16m2−2m3−16m2−32m+m2+8m+16+4m=m4+6m3+m2−20m+16
Δ>0
m4+6m3+m2−20m+16>0 i co dalej? da sie to uproscic? (nie mialem jeszcze wielomianow)
21 wrz 15:00
zadanie: wie ktos?
21 wrz 15:39
21 wrz 15:57
nie da sie prosciej: "(m2+3m−4)2 jak to obliczyc?"
no wiec patrzysz narazie tylko na to co jest w nawiasie...
czyli m2+3m−4
(m−1)(m+4) = m2−m+4m−4 = m2+3m−4 <−− widzisz?
mozesz do tego obliczyc delte, ale zeby bylo szybciej mozna tez to zrobic w pamieci bez
patrzenia na delte...
wiec
[ (m−1)(m+4) ]2
to jest to samo co
(m−1)2(m+4)2
i to samo co
(m2+3m−4)2
21 wrz 16:15