Jak to narysować?
Ostah: Jak to narysować? (x+y)2=4
8 mar 14:09
Bogdan:
y2 + 2xy + x2 - 4 = 0
Potraktujmy to równanie, jak równanie kwadratowe z niewiadomą y, w któtym:
a = 1, b = 2x, c = x2 - 4
Δ = 16
y = -x - 2 lub y = -x = 2
Są to więc dwie proste równoległe.
8 mar 14:15
Eta:
Witam Bogdanie!
Można tez tak:
( x +y)2 - 4 =0 ze wzoru a2 - b2 = ( a -b)( a+ b)
( x +y - 2)( x+y +2)=0
x+y -2=0 lub x+y +2=0
y = - x +2 lub y = - x - 2
więc dwie proste równoległe ( bo a = - 1)
dane tymi równaniami!
8 mar 14:19
Ostah: bardzo dziekuje
8 mar 14:22
Bogdan:
Witam Eto. Miłego dnia
8 mar 14:28