Wyznacz równania prostych równoległoboku.
Paweł: Cześć! Proszę, pomóżcie:
Punkty ABCD są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku. A (−1;1), B (−1;3) i C (2,4). Wyznacz
równania prostych równoległych tego równoległoboku.
20 wrz 21:48
sushi_ gg6397228:
1. prosta AB
2. prosta rownolegla do AB i przez C
3. prosta BC
4. prosta rownolegla do BC i przez A
20 wrz 22:01
Paweł: Z punktu 1. wychodzi mi, że:
(−1+1) (y−1) = (3−1) (x+1), czyli
0(y−1) = 2(x+1)
a tak nie może wyjść...
20 wrz 22:39
Mila: 0=2x+2
−2=2x
x=−1
20 wrz 22:47
sushi_ gg6397228:
jak zauwazysz to masz kreske pionowa x=−1−> zaznacz sobie w ukladzie wspolrzednych wszystkie
trzy punkty: A, B, C
20 wrz 22:48
sinuz: oj geometria analityczna leży na łopatkach
20 wrz 22:51
Paweł: Mila, sushi − dziękuję!

sinuz − oj, chęć pomocy leży... nie bardzo wiadomo, na czym i gdzie.
20 wrz 22:53
sinuz: podpowiem jak znaleźć równanie prostej do której należy bok AB
20 wrz 22:55
sinuz: aa czyli umiesz? bo z tego co powiedzieli oni mało wiedziałem chciałem pokazać Ci jak znaleźć
równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty
20 wrz 22:56