Wielomian W(x) = -4x^4 + 26x^3 - 12x^2 - jaką może
Sławomir: Wielomian W(x) = −4x
4 + 26x
3 − 12x
2 − jaką może mieć postać po rozłożeniu na czynniki?

Umiałby może ktoś to rozpisać?
20 wrz 21:18
ICSP: −2x2(2x2 − 13x + 6) dalej liczysz z delty.
20 wrz 21:21
Vizer: | | 1 | |
W(x)=−4x4+2x3+24x3−12x2=−2x3(2x−1)+12x2(2x−1)=2(x− |
| )(−2x2)(x−6)= |
| | 2 | |
Chyba się nigdzie nie machnąłem.
20 wrz 21:25
Słąwomir: tak to x2 = 6 ale x1 = 1/2 . Więc jak to zrobić?
20 wrz 21:26
Mila: masz zrobione przeciez x1=1/2
20 wrz 21:39
Eta:
bardziej elegancki rozkład

W(x)= 2x
2( 2x−1)(6−x)
20 wrz 21:44
Słąwomir: Eta. Ten właśnie jest w odpowiedziach i to prawidłowa odpowiedź.
Dałoby radę rozpisać to?

Jak do tego doszło?
20 wrz 21:44
Vizer: Ja wiem czy bardziej elegancki
20 wrz 21:45
Eta:
| | 1 | |
W(x) =−4x2(x− |
| )*(x−6) −−− to prawidłowy rozkład podany przez Vizer |
| | 2 | |
− do ostatniego nawiasu , zatem zmieni znaki w tym nawiasie na ( 6−x)
jedną dwóję wymnażasz przez pierwszy nawias , otrzymasz ( 2x −1)
a jedna dwója zostaje przed nawiasami
zatem W(x) = 2x
2(2x−1)(6−x)
20 wrz 21:52