wyrażenie algebraiczne
Dorotaz: | | 4 | | A | | B | |
Wyrażenie W = |
| można przedstawić w postaci sumy |
| + |
| wyznacz |
| | x2−4 | | x−2 | | x+2 | |
wartości A i B
tak jest w podpowiedzi:
| A(x+2) | | B(x−2) | | Ax+2A+Bx−2B | |
| + |
| = |
| |
| x−2 | | x+2 | | x2−4 | |
dalej zrobiłam tak
Ax+2A+Bx−2B = 4
x(A+B) = 4 − 2A + 2B
no i dalej nie wiem
ma wyjść A = 1, B = −1
Proszę o pomoc
20 wrz 20:50
AS: (A + B)x + 2A − 2B = 4
A + B = 0
2A − 2B = 4
Z układu równań => A = 1 , B = −1
20 wrz 20:54
Dorotaz: Super

dziękuję bardzo, co się namęczyłam przy tym, a takie proste
20 wrz 20:58