Wyrażenia wymierne
Aga: Proszę o pomoc:
| | 1 | |
Funkcja f jest określona wzorem f(x)= |
| −3 |
| | x + 2 | |
a)wyznacz dziedzinę i m.zerowe tej funkcji
b)podaj współrzędne punktu, w którym wykres funkcji przecina oś OY
c)podaj zbiór wartości funkcji
d)określ monotoniczność funkcji
20 wrz 20:30
ICSP: wybierz cyfrę od 1 do 4 .
20 wrz 20:33
Vizer: √3
20 wrz 20:35
ICSP: to nie cyfra
20 wrz 20:35
Vizer: No fakt
20 wrz 20:36
ICSP:
20 wrz 20:37
krystek: a)Dziedzina to mianownik ≠0 a (w zadaniu mianownik ma postać x+2) stąd D=R/{liczba w której
mianownik =0}
Miejsce zerowe to f(x)=0 i liczysz.
b) jeżeli przecina oś OY to x=0 i liczysz y.
| | 1 | |
c)Szkicujesz wykres (f(x)= |
| i przesuwasz o w=[−2;−3]
|
| | x | |
d) z wykresu określasz monot. czylidla jakich x funkcja rośnie a dla jakich x maleje.
20 wrz 20:42