Oblicz objętość prostopadłościanu
Żaneta: Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratu ma długość 7
√2 i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pok kątem 60'. Oblicz objętość prostopadłościanu.
Bardzo proszę o wpisanie wszystkich obliczeń
20 wrz 20:06
dero2005:

D = 7
√2
funkcje trygonometryczne
| | D√2 | | 7√2*√3 | | 7√6 | |
h = |
| = |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
tw Pitagorasa
| | 7√2 | |
d = √D2 − h2 = √(7√6)2 − (7√62)2 = |
|
|
| | 2 | |
| | 7√6 | | 343 | |
V = a2*h = (72)2* |
| = |
| √6 cm3 |
| | 2 | | 8 | |
20 wrz 21:34
dero2005:
korekta do trzeciej linijki
20 wrz 21:39
Żaneta: Obliczenia są wykonane dobrze, ale nie do odpowiedniej bryły! Prostopadłościan ma w podstawie
kwadrat a jego ściany są prostokątami.
Przekątna prostopadłościanu nie jest równa przekątnej podstawy.
22 wrz 12:58
det 0:
| | 343√6 | |
Czyli wynik powinien wyjść |
| |
| | 24 | |
22 wrz 18:06
dero2005:
w którym miejscu napisane jest , że przekątna prostopadłościanu jest równa przekątnej ściany
22 wrz 18:47
dero2005: | | 7√2 | |
przekątna podstawy d = |
| a przekątna prostopadłościanu d = 7√2 |
| | 2 | |
22 wrz 18:50