Zamień sumę na iloczyn
pijeherbate: Proszę o pomoc. Zamień sumę na iloczyn:
2sin2x+√3sin2x −1
20 wrz 20:01
Eta:
ja korzystam ze wzoru
2sin
2x= 1 −cos2x
Ty możesz go wyprowadzić 2sin
2x = 1−cos
2x=sin
2x+cos
2x −cos
2x +sin
2x
| | √3 | | 1 | | π | | π | |
√3sin2x −cos2x=2( |
| *sin2x− |
| *cos2x)=2(sin2x*cos |
| − cos2x*sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | |
2sin(2x− |
| |
| ) = 4*sin( x − |
| )*cos(x − |
| ) |
| | 6 | | 12 | | 12 | | 12 | |
20 wrz 22:17
Eta:
A teraz ja idę na herbatę
20 wrz 22:18
pijeherbate: Dziękuję
21 wrz 19:45