prosta..
Monia: Punkty A = (0, 0), B = (1, 3), C = (4, 6) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.
Wyznacz równanie prostej zawierającej przekątną BD tego równoległoboku
20 wrz 19:58
Monia: wiem że mam wyliczyc równania przekątnych..
równanie prostej AC wyszło mi tak:
0=0
6=4a
wiec ta prosta to:
| | 2 | |
y= |
|  ? |
| | 3 | |
20 wrz 20:03
Monia: chodzi mi tu o prosta AC
20 wrz 20:04
Vizer: AC:y=ax+b
Można zrobić układ równań albo użyć wzoru
| | 3 | |
AC:y= |
| x+b ⋀ A(0,0) (albo C można podstawić) |
| | 2 | |
0=0+b
b=0
Podsumowując, źle policzyłaś a
20 wrz 20:12
Gustlik: Tylko pytanie: Po co liczycie przekątną AC? W tresci jest polecenie, żeby obliczyć przekątną
BD.
A to jest ta sama prosta, co BS, gdzie S − punkt przecięcia przekątnych (srodek odcinka AC).
Wyznaczasz punkt S:
| | 0+4 | | 0+6 | |
S=( |
| , |
| )=(2, 3)
|
| | 2 | | 2 | |
B = (1, 3)
Wyznaczasz równanie prostej BS=BD:
Zatem równanie przekątnej BD to y=3.
21 wrz 01:22