awdad
awdawdawd: Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian p(x)= x4+2x2−3 jest wielomianem
r(x)=x3−2x2+x+2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=x2−1
Proszę o dokładne rozwiązanie tego zadania, ponieważ nie mam pojęcia o co tu chodzi.
20 wrz 19:51
awdawdawd: niaktualne
Proszę o pomoc w zadaniu
Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian p(x)= x4+x3−3x2−4x−4 jest wielomianem
r(x)= x3−5x+1. Wyzacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian f(x)= x2−4
20 wrz 20:01
TOmek: W(x)=P(x)*(x4+2x2−3)+x3−2x2+x+2
W(x)=P(x)*(x+1)(x−1)(x2+3)+x3−2x2+x+2
W(x)=P(x)*(x−1)(x+1)+ax+b
20 wrz 20:06
TOmek: kur.. przypadkiem wysłalem a nie dokonczylem..
20 wrz 20:07
TOmek: x4+x3−3x2−4x−4
x=−2
x=2
W(x)=P(x)*(x4+x3−3x2−4x−4)+x3−5x+1
W(−2)=...
w(2)=....
W(x)=P(x)*(x−2)(x+2)+ax+b
W(2)=P(x)*(2−2)(2+2)+a2+b
W(−2)=P(x)*(−2−2)(−2+2)+a(−2)+b
....=2x+b
....=−2+b
20 wrz 20:11
awdawdawd: Mógłbyś mi to wszystko dokładnie napisać z objaśnieniami, bo kompletnie tego nie rozumiem.
20 wrz 20:20
20 wrz 20:29