pomocy
kama: 1. Wykaż że dla dowolnej liczby całkowitej n wartość wielomianu n4 − 2n3 + n2 jest liczbą
podzielną
przez 4.
2. Uzasadnij że dla dowolnej liczby całkowitej n wartość wielomianu n5 −n jest liczbą
podzielną przez 6.
20 wrz 19:45
Vax: 1) n4−2n3+n2 = n2(n−1)2 = (n(n−1))2
n(n−1) jest podzielne przez 2 jako iloczyn 2 kolejnych liczb całkowitych, więc kwadrat jest
podzielny przez 4
2) Nie działa dla n=2.
20 wrz 19:51
exowny: Widzę, że jak wykazywanie to
Vax się rwie pierwszy

.
20 wrz 19:52
Vax: 2) Jednak działa n5−n = n(n4−1) = n(n2−1)(n2+1) = (n−1)n(n+1)(n2+1), i (n−1)n(n+1) jako
iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych dzieli się przez 2 i 3, więc dzieli się przez 2*3 = 6
cnd.
20 wrz 19:52
kama: dziękuję bardzo za pomoc
20 wrz 19:56
kasia: Proszę o zrobienie i WYTŁUMACZENIE krok po kroku tych zadań. Jutro mam kartkówkę i chcę żeby
ktoś dokładnie wytłumaczył jak je zrobić

1.
a) Rozłóż na czynniki wyrażenie n³ − n, a następnie uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej
n wartość tego wyrażenia jest podzielna przez 3, a także przez 6.
b) Wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej n wartość wyrażenia n⁴ − 2n³+n² jest liczbą
podzielną przez 4.
c) Uzasadnij, że dla dowolnej liczby całkowitej n wartość wyrażenia n⁵ − n jest liczbą
podzielną przez 6 (a nawet przez 30)
2.
Uzasadnij, że:
a) jeśli jedna z dwóch liczb naturalnych daje przy dzieleniu przez 9 resztę 7, a druga resztę
5, to iloczyn tych liczb daje przy dzieleniu przez 9 resztę 8.
b) jeśli jedna z dwóch liczb naturalnych daje przy dzieleniu przez 12 resztę 9, a druga resztę
4, to iloczyn tych liczb jest podzielny przez 12.
3.
Uzasadnij, że:
a) różnica 51² − 51⁶ jest podzielna przez : 50, 150 i 17
b) suma 28⁸ + 26⁷ jest podzielna przez 87, 54 i 13
c) liczba 7⁷ − 7⁶ +7⁵
d) liczba 4⁹ + 4⁸ + 4⁶ jest podzielna przez 81
e) liczba 3¹² − 2¹² jest podzielna przez 35 oraz przez 19.
f) liczba 13⁸ − 7⁸ jest podzielna przez 12 i cyfrą jedności tej liczby jest 0.
17 kwi 22:35