Kombinatoryka
Miko: Pomocy Proszę o wytłumaczenie nie rozumiem
W turnieju szachowym każdy z zawodników rozegrał z każdym 2− partie. Ile było zawodników jeżeli
rozegrano 42 partie
20 wrz 19:43
gwiazda: | x*(x−1) | |
| =42 Takie równanie i wyjdzie |
| 2 | |
21 wrz 08:30
miko: jak do tego doszłaś wytłumacz jaki wzór proszę
21 wrz 08:56
Piotr student:
| |
=42−stąd się wzieli ci zawodnicy. ciepier paniatno? |
| |
21 wrz 08:58
gwiazda: Jestem szachistką bo x ilość graczy a grasz ze wszystkimi więc bez samego siebie więc o 1 mniej
i że 2 razy z każdym podzielić przez 2
21 wrz 08:59
Zen64:
Jak w piłce nożnej Liga(rządzi i radzi),n zespołów rozgrywa n−1 kolejek po n2 mecze
na kolejkę
21 wrz 09:04
hwdtel:
Czy wy "analfabeci" czytać nie umiecie! każdy z każdym z tych zawodników
rozegrał po
dwie partie! Zatem:
| | | |
2 | =42 , n=7 Gapy  ! |
| | |
21 wrz 11:15
pomagacz:
To tak jakby każdy z każdym zagrał raz ale jeszcze raz jako rewanż
21 wrz 11:22