Rozkład wielomianu na czynniki
Freaky: Witam proszę o dokładnie rozpisanie tego wielomianu na czynniki, bo caly czas dochodze do 1
momentu i nic dalej nie umiem: W(x)= x8 + x4 + 1
20 wrz 19:40
Vax: = (x
8+2x
4+1) − x
4
Dalej dasz radę
20 wrz 19:50
Basia:
(x4+1)2 = x8+2x4+1
stąd
x8+x4+1 = (x4+1)2 − x4 = (x4+1)2 − (x2)2
dalej już chyba oczywiste
20 wrz 19:58
Freaky: tylko ze ja dochodze caly czas do momentu (x4+x2+1)(x4−x2+1) i nie wiem co dalej z tym^^
20 wrz 19:59
Basia:
tak samo próbuj
(x2+1)2 = x4+2x2+1
stąd
x4+x2+1 = (x2+1)2 − x2
x4−x2+1 = (x2+1)2 − 3x2 = (x2+1)2 − (√3x)2
20 wrz 20:02
Freaky: o teraz git, nie zauwazylem ze to tak samo mozna^^

zieki wielkie Vax i Basia
20 wrz 20:04