Eta:
Zacznijmy tak:
1, b, c, d --- tworzą ciąg geometryczny
więc:
b
2 = 1*c i c
2 = b*d ( z def. ciągu)
ponad to z treści zad.
W(2) = 0 to : W( 2) = 8 +4b +2c +d
zatem : 4b +2c +d +8 =0
Otrzymaliśmy układ trzech równań z niewiadomymi b , c, d
Rozwiązując ten układ otrzymamy :
b
2= c
c
2 = b*d => b
4 = b*d => b
3 = d bo b≠0
4b +2c +d= - 8
podstawiając te wartości do trzeciego równania otrzymamy:
4b + 2b
2 +b
3 +8=0 ( porzadkujemy i grupujemy wyrazy:
( b
3 +2b
2) +( 4b +8)=0
b
2(b+2) +4( b +2) =0
( b+2)( b
2+4)=0
więc b = - 2 ( jest tylko jedno rozwiazanie bo b
2 +4 ≠0 w zb. R
mając b= - 2 obliczamy wartości pozostałych współczynników
b
2 = c => c= 4 b
3 = d => d= - 8
Odp:
b = -2 c= 4 d= - 8
wielomian ma zatem postać:
W(x) = x
3 - 2x
2 +4x - 8
teraz: W(x) > 0 ( bo ma miec wartości dodatnie)
więc pozostaje rozwiązać nierówność:
x
3 - 2x
2 +4x - 8 >0
( x
3 - 2x
2) + ( 4x - 8) >0
x
2( x - 2) +4(x -2) >0
( x - 2)( x
2 +4) >0
to x - 2 > 0 ( bo x
2 + 4 >0 dla x€R)
zatem x > 2
x€ ( 2, ∞)
Odp:
W(x) >0 <=> x€ ( 2,∞)