Dwa zbiory, nierówności i ich suma
ysiulec:

A = x∊ℛ : x
3 − 1 < 0
B = x∊ℛ :81 − x
4 ≥ 0
zaintrygowało mnie pewne zadanie, a raczej jak wyznaczyć A ∪ B i A ∩ B.
Pierwsza nierówność: (x − 1)(x
2 + x + 1) < 0, delta w drugim równaniu ujemna czyli x=1
krotność=1
Wychodzi funkcja liniowa.
Druga nierówność:
(9 − x
2)(9 + x
2)≥0
−(x
2 − 9)(x
2 + 9)≥0
−(x − 3)(x + 3)(x
2 + 9)≥0
Wychodzi poniekąd wykres funkcji kwadratowej.
I jak z rysunku wyznaczyć A ∪ B i A ∩ B ?!
Z góry wielkie dzięki za pomoc
20 wrz 19:23
Basia:
to są zbiory jednowymiarowe, podzbiory prostej, nie płaszczyzny
x3−1<0 ⇔ x−1<0 ⇔ x<1
A = (−∞, 1)
81−x4 ≥ 0 ⇔ x2∊<−9, 9> ⇔ x2 ∊ <0,9> ⇔ x2 ≤ 9 ⇔ x2−9≤0 ⇔ x∊<−3;3>
B = <−3; 3>
20 wrz 19:33
ysiulec: Dziękuję Basiu, a mogłabyś zbiór B rozpisać pionowo? prawdę mówiąc trochę to nieczytelne...
20 wrz 20:17