Równanie :)
Ka$ka: Przykłady niby proste ale się wolę upewnić

1.|x|+|x+2|=2
|x|=−x
|x+2|=−x−2
|x+2| dla x+2 ≥ 0
−x−2 dla x+2 ≤ 0
|x| dla x ≥ 0
−x dla x ≤ 0
czy mam liczyć dla ≥ i ≤ ? czy wystarczy tylko jedno policzyć ?
−x−x−2=2
−2x=4
x=−2 czy to jest koniec ? czy powinnam coś zrobić ?
20 wrz 19:22
exowny: Z wartości bezwględnych otrzymujesz 3 przedziały.
(−∞,−2>, (−2,0>, (0,∞)
W tych przedziałach rozpatrz wartości bezwględne.
20 wrz 19:31
Ka$ka: mhm a możesz mi powiedzieć jak mam te wartości znaleźć ? widze że to dla Ciebie pestka ale ja
też chciałabym to wiedzieć
20 wrz 20:11
Ka$ka: aha, chwilka już chyba wiem

1. bierzesz z −x−x+2=2
2. bierzesz z −x+x+2=2
a 3. bierzesz z x+x+2=2
czy tak ?
20 wrz 20:16