przekształcanie wzorów
billaden: 1/p=1/x+1/y wyznaczyć x
a=bc2+d wyznaczyć c
20 wrz 19:17
Mateusz:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| doajesz te ułamki po prawej sprowadzając do wspolnego mianownika lub |
| p | | x | | y | |
| | a | | c | | (ad+bc) | |
po prostu od razu korzystasz z tego: |
| + |
| = |
| ale zeby z tego korzystac |
| | b | | d | | bd | |
trzeba pamiętac o pewnych załozeniach wyrazenie ad+bc spełnia warunek: taki ze ad+bc∊C i tak
samo jest z bd tyle ze mamy dodatkowe
ograniczenie bd∊C\{0}
w pierwszym mozna było sie domyslic ze chodzi o rownanie soczewki a w drugim juz nie wiem jak
zinterpretowac te dwojke przy bc2 pewnie jest do kwadrat bc zapisz to porządnie korzystając z
tego:
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
20 wrz 19:31
dero2005:
1p =
1x +
1y
1x =
1p −
1y
a = bc2 + d
bc2 = a − d
20 wrz 19:34