rozwiązać poprostu.
Macu: kombinacje
20 wrz 19:16
Basia:
no to rozwiązuj
| | m! | | m! | | (m−2)(m−1)m | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (m−3)!*(m−(m−3))! | | (m−3)!*3! | | 6 | |
| | (m−2)! | | (m−2)! | |
= |
| = |
| = m−2 |
| | (m−3)!*[(m−2)−(m−3)]! | | (m−3)!*1! | |
dalej kombinuj sam
20 wrz 19:20
Macu: najzabawniejsze ze do tego to sam doszedłem i tu mam problem
20 wrz 19:24
Macu: mam wrażenie że moża to wlasnie banalnie prosto zrobic ale nic mi do glowy nie przychodzi
20 wrz 19:25
Basia:
m−3≥0 (bo coś takiego jak (−1)! itp. nie istnieje) ⇔ m≥3
(m−2)(m−1)*m = 6(m−2)
ponieważ m≥3 ⇒ m−2
na pewno nie jest równe 0 i możesz podzielić przez m−2
(m−1)*m = 6
m
2 − m − 6 = 0
20 wrz 19:29
Macu: i to bylo banalne, ale jakos nie widzialem tego dziekuje bardzo
20 wrz 19:30