Proszę o szybką pomoc
tomek: | | 151 | | b+1 | |
Znajdz liczby naturalne a,b,c,d |
| =a+U{1} |
| |
| | 115 | | | |
20 wrz 19:14
Basia:
musisz napisać porządniej, bo nie wiadomo co jest po prawej
20 wrz 19:15
tomek: | 151 | | b+1 | |
| =a+U{1} |
| tak tylko nie wiem jak to napisać hodzi o to że ta |
| 115 | | | |
jedynka ma być nad kreską ułamkową a reszta pod nią
20 wrz 20:40
20 wrz 23:16
Basia:
jeżeli tak to
| | c+1d | | cd+1 | |
= a+ |
| = a+ |
| |
| | b+1 | | d(b+1) | |
| 151 | | 36 | | 35+1 | | 7*5+1 | |
| = 1+ |
| = 1+ |
| = 1+ |
| |
| 115 | | 115 | | 5*23 | | 5(22+1) | |
no to już widać; oczywiście nie ręczę, że to
jedyne rozwiązanie
20 wrz 23:28
sushi_ gg6397228:
to raczej chodzi o ułamki łańcuchowe
20 wrz 23:29
sushi_ gg6397228:
| 151 | | 36 | | 36 | |
| = 1 |
| = 1+ |
| −−−> a= 1 |
| 115 | | 115 | | 115 | |
20 wrz 23:30
Basia:
ta jedynka ma być nad kreską ułamkową a reszta pod nią
(tak napisał tomek)
najlepiej będzie jak sam potwierdzi lub zaprzeczy
20 wrz 23:40
20 wrz 23:42
Basia:
bardzo prawdopodobne, że właśnie tak ma być, no ale wtedy to przecież bajecznie łatwe
20 wrz 23:46
tomek: właśnie tak ma być jak napisał sushi gg6397228: ( i jest to zadanie w pierwszej klasie
gimnazjum) i wiem już że chodzi o ułamki łańcuszkowe ale pod jakie wzory to podstawiać na
rozwiązanie mam czas do poniedziałku
22 wrz 09:29
sushi_ gg6397228:
| 151 | | 36 | | 36 | |
| = 1 |
| = 1+ |
| zatem widac ze a=1 |
| 115 | | 115 | | 115 | |
czyli
| | 7 | | 1 | |
3 + |
| ==== b+ |
| zatem b= 3 |
| | 115 | | | |
i dalej zrob analogicznie
22 wrz 10:32