Geometria
Ania: W dowolnym trójkącie ABC punkt P należy do boku AB, dzieląc go w stosunku 1:3 licząc od punktu
A. Jak należy poprowadzić przez punkt P prostą, by przecinała bok AC, a stosunek pól figur
wyciętych z trójkąta przez prostą wynosił 1:15. Odpowiedź uzasadnij.
20 wrz 19:11
Basia:
3AP = PB
AB = AP+PB
AB = 4*AP
P
2 = 15*P
1
P
ABC = P
1+P
2 = 16*P
1
stąd
AB*AC*sinα = 16*AP*AQ*sinα /:sinα
| | 1 | |
AB*AC = 16* |
| AB*AQ /:AB |
| | 4 | |
AC = 4*AQ
wyciągnij wnioski
20 wrz 19:45
Ania: Basia a jak policzylaś pole trójkąta ABC?Z jakiego twierdzenia?
20 wrz 21:21
Ania: już wiem, nie było pytania
20 wrz 21:29