próby.
tropiika. :D : 300g srebra o próbie 700 zmieszano z 50g miedzi. jaka jest proba otrzymanego stopu
srebra?
UWAGA

! srebro próby 700 zawiera w 1000g stopu 700g czytsego srebra i 300g innego
metalu.
8 mar 13:24
Mariusz: rozwiązuje
8 mar 13:38
Mariusz: należy to zrobić następująco
300g* (700/1000) + 50*(0/1000)= 350 * x/1000
210 = 0,35x
x= 600 próba
8 mar 13:40
tropiika. :D : dlaczgeo 0/1000

a jak to obliczyć? mógłbyś mi to rozpisac? proszę
8 mar 13:47
Mariusz: zero ponieważ nie mamy danej próby miedzi to jest tak jak z wodą która jest 0 %
rozumiesz teraz? to jest tak jakby miedz była próby 0
8 mar 13:51
tropiika. :D : no tak sobie. własnie próbuje rozwiązać to równanie i wychodzi mi inny wynik, a ten jest
dobry- bo n akoncu ksiezaki jest taki sam; a jak [rzeksztalciles te rownanie?
50*(0/1000) to 0,05

czy nie?
8 mar 14:11
tropiika. :D : już dałam sobie radę, dziekuję
8 mar 14:14
Mariusz: to jest zero
8 mar 14:42