romb
Monia: . Różnica miar dwóch sąsiednich kątów rombu wynosi 20stopni. Kąt ostry rombu ma miarę....
kolejny problem wynikający z niewiedzy
20 wrz 18:59
sinuz: pierwsze równanie to α+β=180 a drugie to α=β+20
20 wrz 19:01
sinuz: odp jest 80
20 wrz 19:02
Monia: dobra próbuję
20 wrz 19:02
sinuz: oczywiście musisz zrobić układ równań rozumiemy się, prawda?
20 wrz 19:05
Monia: hehe no tak

do matury sie ucze...bardzo prostu układ równan tylko trzeba myslec
20 wrz 19:06
sinuz: jesteś drugą maturzystką której rozwiązuje zadanie, ja jestem w 2klasie lo dopiero
20 wrz 19:07
Monia: ojjj juz mnie nie zawstydzaj

mam 5 z matmy

20 wrz 19:08
Monia: chcesz trudniejsze zadanie?
20 wrz 19:09
sinuz: ja 2

zastanawiam się czy moja ocena jest adekwatna do umiejętności

dobra to nie miejsce
na takie rozważania, mam nadzieję że pomogłem
20 wrz 19:09
sinuz: możesz dać
20 wrz 19:10
Monia: Okrąg, którego środek leży na osi OX, jest styczny do prostej o równaniu x−y=0
w punkcie (3, 3). Wyznacz równanie tego okręgu.
a prosze
20 wrz 19:12
sinuz: to jak będzie z tym zadaniem?
20 wrz 19:12
sinuz: czekaj wezmę sobie książkę z 1 klasy
20 wrz 19:12
Monia: pewnie to tez banał dla Ciebie

jesli nie chce Ci sie tego robic to napisz mi w pkt co po
kolei zrobic

bede miala tu jakis swój wkład
20 wrz 19:12
Monia: może rysunek Ci zrobie
20 wrz 19:14
Monia: chyba teraz masz koło w szkole

o ile pamietam
20 wrz 19:14
sinuz: nie, miałem w pierwszej klasie, jestem w matfizie
20 wrz 19:15
sinuz: zrób jak możesz
20 wrz 19:16
sinuz: zrób rysunek może wtedy będę znał odpowiedz
20 wrz 19:18
sinuz: jeżeli to jest tak jak myślę
20 wrz 19:18
Monia:

eee no ja chemia biologia

a to jest rożnica
20 wrz 19:19
Monia: to już większe zadanie bo otwarte za 4pkt
20 wrz 19:19
Monia: na pewno coś z prostymi..znaleźc równanie itp.
20 wrz 19:20
sinuz: no właśnie a nie narysowałaś prostej
20 wrz 19:21
sinuz: w sumie fajne to jest bo zrobię sobie powtórkę
20 wrz 19:21
Monia: no widzisz i mi pomozesz
20 wrz 19:22
sinuz: źle masz chyba rysunek
20 wrz 19:22
sinuz: bo ta prosta jest równoległa do osi 0X
20 wrz 19:22
sinuz: ja narysuje
20 wrz 19:24
sinuz: o nie
20 wrz 19:24
sinuz: źle mówię
20 wrz 19:24
Monia: aa rysuneczek mam dobrze

nie moze byc równoległa

bo wtedy x=0
20 wrz 19:24
Monia: hehehe
20 wrz 19:25
sinuz: wybacz ale mam gorączke i średnio mi idą zadania
20 wrz 19:25
sinuz: zaraz to zrobie
20 wrz 19:25
Monia: nie no spokojnie...

i tak widze ze kumaty chłopak jestes
20 wrz 19:27
sinuz: tak, chyba w myleniu się
20 wrz 19:29
Monia:
Z faktu, że okrąg jest styczny do prostej o równaniu y = x w punkcie A = (3,3), wynika, że
środek tego okręgu leży na prostej prostopadłej do tej prostej przechodzącej przez punkt A.
Równanie prostopadłej do prostej o równaniu y = x i przechodzącej przez punkt A jest postaci
y = – x + 6
to 6 tu jest dlatego że ta prostopadła to y=−x + b

i to +b wlasnie dlatego ze jest
prostopadła tak?

pomoge Ci
20 wrz 19:30
sinuz: haha spadaj
20 wrz 19:32
sinuz: ide, widze że ogarniasz
20 wrz 19:32
Monia: powtórka
20 wrz 19:33
Vizer:

O(x,0), A(3,3)
l: y=x
k⊥l
k: y=−x+b ⋀ A∊k
3=−3+b
b=6
k: y=−x+6 ⋀ O∊k
0=−x+6
x=6
O(6,0)
r=|AO|=
√(6−3)2+(0−3)2=
√9+9=
√18=3
√2
o:(x−6)
2+y
2=18
20 wrz 19:37
Monia: tylko skąd wiadomo, że sródek lezy dokłądnie na osi X
20 wrz 19:40
Vizer: "Okrąg, którego środek leży na osi OX, jest styczny do prostej o równaniu x−y=0 w punkcie
(3, 3). Wyznacz równanie tego okręgu."
Cytuje Twoje zadanie.
20 wrz 19:43
Monia: moje zdanie było skopiowane

skopiowałam to bo mimo ze wytłumaczone nie do konca rozumialam
20 wrz 19:45
Monia: a sorry...to tresc zadania, dobra dzięki

chociaż jak posiedze nad tymi zadaniami troche i to
mi potłumaczycie cos rozumiem

a potem jak zdam mature to napisze Wam na ile % bo to bedzie
też wasz wkład

pozdrawiam
20 wrz 19:46
Vizer: A teraz rozumiesz? Jak nie to śmiało pytaj o każdy element zadania
20 wrz 19:46
Monia: nie no teraz to czaje...duzo rzeczy po prostu nie pamiętam..co z czego sie wnioskuje itp.
20 wrz 19:47
20 wrz 19:48
Vizer: Myślę, że śmiało możesz pisać o pomoc na tym forum, już wiele osób, które miały problemy z
matematyką zdały ją z bardzo dobrym wynikiem
20 wrz 19:49
Monia: nie wątpie
20 wrz 19:51