matematykaszkolna.pl
współrzędne wierzchołka ANIA: Wiedząc, że punkt A=(0,6), B=(2,0), C=(8,2) są wierzchołkami kwadratu ABCD wyznaczyć: a) współrzędne wierzchołka D b) współrzędne środka symetrii kwadratu ABCD c) promień okręgu opisanego na kwadracie ABCD d) pole kwadratu ABCD
8 mar 13:11
Mariusz: to zadanie jest proste lecz bardzo monotonne i długie mogę ci dać pare wskazowek aby znaleść punkt D należy znaleść równanie prostej przechodząccej przez punkt AB i drugiej przechodzącej przez punkt BC należy je wyliczyc ze wzoru (y-ya)/(x-xa)=(yb-ya)/(xb-xa) mając dane te proste należy znaleść równania prostych prostopadłych od nich ( iloczyn współczynników a wynosi -1) potem podstawiamy te dwie proste pod siebie i odejmujemy, w ten sposób liczymy punkt D ( mi wyszedł 6 , 8) środek symetrii liczymy tak samo tylko szukamy równań prostych przechodzącyhc przez punkty BD i AC potem tez podstawiamy i mamy środek promień koła opisanego jest równy połowie przekątnej kwadratu więc najlepiej znaleść z odległość ( długość boku kwadratu ) a następnie napisać że r= a2/2 na dwa bo połowa pole to już policzymy z boku a życzę powodzenia , w razie problemu napisz
8 mar 13:35
Eta: Witam! Mariusz vel Anmario! ( czy dobrze myślę ?) Pozdrawiam! Cieszmy się ,że się odnalazłeśemotikonka Brakowało nam Ciebie emotikonka
8 mar 14:53
ANIA: Dzięki Mariusz, udało mi się to policzyć i punkt D wyszedł mi tak jak Tobie 6, 8 tylko, że ja to troche inaczej policzyłam tzn z wzoru na współrzędne wektora czyli: AB =[XB - XA; YB - YA] = [2, -6] DC = [8-XD, 2-YD] D = (6,8) środek symetrii wyliczyłam z wzoru S AC = [(XA+XC)/2; (YA+YC)/2] S = (4,4) nie pisałam żadnych równań prostych no i reszta to tak jak napisałeś no i właśnie się teraz zastanawiam czy powinnam to zrobić tak jak Ty napisałeś, czyli powyznaczać te proste czy tak jak ja zrobiłam też jest dobrze, jak mozesz to odpisz. Dzięki wielkie emotikonka
9 mar 17:15
ANIA: siedze i siedze, myśle i myśle emotikonka
9 mar 22:22