współrzędne wierzchołka
ANIA: Wiedząc, że punkt A=(0,6), B=(2,0), C=(8,2) są wierzchołkami kwadratu ABCD wyznaczyć:
a) współrzędne wierzchołka D
b) współrzędne środka symetrii kwadratu ABCD
c) promień okręgu opisanego na kwadracie ABCD
d) pole kwadratu ABCD
8 mar 13:11
Mariusz: to zadanie jest proste lecz bardzo monotonne i długie
mogę ci dać pare wskazowek
aby znaleść punkt D należy znaleść równanie prostej przechodząccej przez punkt AB i
drugiej przechodzącej przez punkt BC
należy je wyliczyc ze wzoru
(y-ya)/(x-xa)=(yb-ya)/(xb-xa)
mając dane te proste należy znaleść równania prostych prostopadłych od nich ( iloczyn
współczynników a wynosi -1)
potem podstawiamy te dwie proste pod siebie i odejmujemy, w ten sposób liczymy punkt D
( mi wyszedł 6 , 8)
środek symetrii liczymy tak samo tylko szukamy równań prostych przechodzącyhc przez
punkty BD i AC potem tez podstawiamy i mamy środek
promień koła opisanego jest równy połowie przekątnej kwadratu więc najlepiej znaleść z
odległość ( długość boku kwadratu ) a następnie napisać że
r= a√2/2 na dwa bo połowa
pole to już policzymy z boku a
życzę powodzenia , w razie problemu napisz
8 mar 13:35
8 mar 14:53
ANIA: Dzięki Mariusz,
udało mi się to policzyć i punkt D wyszedł mi tak jak Tobie 6, 8 tylko, że ja to troche
inaczej policzyłam tzn z wzoru na współrzędne wektora czyli:
AB =[XB - XA; YB - YA] = [2, -6]
DC = [8-XD, 2-YD]
D = (6,8)
środek symetrii wyliczyłam z wzoru S AC = [(XA+XC)/2; (YA+YC)/2] S = (4,4) nie pisałam
żadnych równań prostych
no i reszta to tak jak napisałeś no i właśnie się teraz zastanawiam czy powinnam to
zrobić tak jak Ty napisałeś, czyli powyznaczać te proste czy tak jak ja zrobiłam też
jest dobrze, jak mozesz to odpisz.
Dzięki wielkie
9 mar 17:15
ANIA: siedze i siedze, myśle i myśle
9 mar 22:22