zadanie tekstowe
Gatesss: Za 16 biletow do cyrku zaplacono 303zł. Bilet dla dziecka kosztował 15zł, zaś bilet dla
dorosłych był o 60% droższy. Ile kupiono biletow dla dorosłych, a ile dla dzieci?
20 wrz 18:12
Dorotaz: 15 + 0,6*15 = 15 + 9 = 24 zł
a+b= 16
15a+15b = 303
rozwiązać układ równań i gotowe
20 wrz 23:12
ICSP: a+b = 16
15(a+b) = 303
a+b = 16
a+b = 20,2
oj
Dorotaz chyba coś źle
20 wrz 23:27
ICSP: a− ilość biletów dla dzieci
b −ilosć biletów dla dorosłych
a + b = 16
15a + 24b = 303
Bardzo prosty układ równań
W = 24 − 15 = 9
W
a = 384 − 303 = 81
W
b = 303 − 240 = 63
Jak nie wierzysz to sprawdź
Pozdrawiam
20 wrz 23:41