Proszę o pomoc i jak mogę, to wytłumaczenie..
milusia1401: 1. Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy równej 2. Oblicz
pole tego trójkąta.
2. Wyznacz liczby x, y wiedząc, że liczby 4, x, y tworzą ciąg geometryczny, a liczby x, 12, y
tworzą ciag arytmetyczny.
Podobno te zadania są łatwe, ale nikt nie chce mi wytłumaczyć jak to zrobić.. Proszę..
20 wrz 18:12
ICSP: 1. Długości boków tego trójkąta:
(x−2), x , (x+2). Korzystam z twierdzenia Pitagorasa. Oczywiście x > −2
(x−2)
2 + x
2 = (x+2)
2
x
2 − 4x + 4 + x
2 = x
2 + 4x + 4
x
2 − 8x = 0 ⇔ x(x−8) = 0 ⇔ x = 0 v x = 8
czyli boki to 6,8,10
2. z ciągu geometrycznego wiemy : x
2 = 4y
z ciągu arytmetycznego wiemy że 24 = x+y
układ równań:
24=x+y
| | 1 | |
24 = x + |
| x2 ⇔ x2 + 4x − 96 = 0 ⇔ x2 − 8x + 12x − 96 = 0 ⇔ x(x−8) + 12(x−8) =0 ⇔ |
| | 4 | |
(x+12)(x−8) = 0 ⇔ x = −12 v x = 8
dla x = −12 y = 36
dla x = 8 y = 16
20 wrz 20:21