Pomoże Ktoś??
Agula: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rzeczywiste pierwiastki dodatnie?
| | 1 | |
x2 − mx + |
| m(m − 1) = 0 |
| | 4 | |
20 wrz 17:43
marektg: Witaj
20 wrz 17:44
marektg: Aby były 2 różne pierwiastki to Δ>0
aby były tego samego znaku to x
1*x
2>0
aby były dodatnie to x
1+x
2>0
(−m)
2−4*1*[
14m(m−1)]>0
20 wrz 17:49
marektg: m2−m2+m>0 m>0
14m(m−1)>0
m>0
20 wrz 17:52
marektg: pierwszą i trzecią nierówność już mamy rozwiązaną została tylko druga
20 wrz 17:53
marektg: 14m(m−1)>0
miejsca zerowe to
m1=0 m2= 1
m∊(−∞0)∪(1,+∞)
20 wrz 17:54
marektg: teraz wyznaczamy część wspólną rozwiązań
m>0
m∊(−∞,0)∪(1,+∞)
m>0
jest nią przedział
m∊(1,+∞)
więc dla takich m twoje równanie ma dwa różne miejsca zerowe dodatnie
20 wrz 17:56
Agula: Ok, Dziękuję
20 wrz 18:07