matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę niezmiernie o pomoc!
Lusesita :
Napisz wzór funkcji kwadratowej jeśli f(x)=ax
2
+ bx+ c jeśli f(−3)= 0 f(−1)=f(5)=3
20 wrz 17:42
Eta:
Nie zaśmiecaj forum ( zmieniając nicki
jeżeli f(−3)=0 => x
1
= −3
−1+5
jeżeli f(−1)= f(5)= 3 => x
w
=
= 2 W(x
w
. y
w
)
2
x
1
+x
2
również x
w
=
2
−3+x
2
2=
=> x
2
= 7
2
z postaci iloczynowej f(x)= a( x+3)(x−7) i f(−1)= 3 mamy:
3
3=a( −1+3)*(−1−7) => a= −
16
3
to: f(x) = −
( x+3)(x−7)
16
wykonaj mnożenie otrzymasz postać ogólną f(x)= ...........
20 wrz 18:20
Eta:
20 wrz 19:03