Bardzo proszę o wytłumaczenie.
Agula: Zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru m ( m∊R)
(2m − 3)x2 + 4mx + m −1 = 0
20 wrz 17:39
oax: Musisz sprawdzić trzy warunki.
Δ>0 , dwa rozwiązania
Δ=0, jedno rozwiązanie
Δ<0, brak rozwiązań.
20 wrz 18:00
Agula: tyle to wiem ale próbowałam to robić i wgl mi nie chce wyjść.
20 wrz 18:07
exowny: 1.Δ>0
Δ=b
2−4ac ( dla przypomnienia )
(4m)
2 − 4(2m−3)(m−1) > 0
16m
2 − 4(2m
2 − 2m − 3m + 3) > 0
16m
2 −8m
2 + 8m + 12m − 12 > 0
8m
2+ 20m − 12 > 0
√Δm=28
| | 1 | |
m∊(−3, |
| ) − dwa rozwiązania. |
| | 2 | |
Spróbuj resztę sama

.
20 wrz 19:50