długść promienia w trójkącie
dorota: dany jest trójkąt ABC, w którym AC=BC=26 i wysokość CD=24. oblicz długosć promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie.
20 wrz 17:35
sinuz: no to jestem
20 wrz 18:09
dorota: jak jestes to pwiedz mi czy to nie bedzie wzór na promień,: R =abc/ 4p, gdzie P to pole, a acb
to długości boków?
20 wrz 18:12
sinuz: tego nie wiem
20 wrz 18:18
sinuz: źle popatrzyłem na to zadanie myślę że mi się teraz uda je zrobić
20 wrz 18:19
dorota: aha a w odpoeidziach jezt169/12 nie wiem skąd
20 wrz 18:20
sinuz: w geometrii wazny jest dobry pomysł
20 wrz 18:20
dorota: aha tro rób i tłumacz
20 wrz 18:20
sinuz: poczekasz?
20 wrz 18:20
dorota: noooo
20 wrz 18:25
sinuz: oj to jest trudniejsze albo mi się wydaje

daj mi jeszcze chwilę i albo zrobię albo się poddam
20 wrz 18:27
dorota: no dobra
20 wrz 18:27
sinuz: dałem ciała, nie umiem
20 wrz 18:36
sinuz: jestem w 2 LO dopiero jeszcze się czegoś zdążę nauczyć
20 wrz 18:37
dorota: aha, no to i tak dzieki

ja je niby zrobiłam ale inaczej mi wychodzi niz w odpowiedziach
20 wrz 18:39
dorota: sinuz jak jesteś to tylko ci powiem ze zrobiłam i mi wyszło
20 wrz 18:51
Vizer:

|AD|
2=26
2−24
2
|AD|
2=676−576
|AD|
2=100
|AD|=10
|AB|=2*|AD|=20
P
ABC=240
| | 20*676 | | 676 | | 169 | |
R= |
| = |
| = |
| |
| | 960 | | 48 | | 12 | |
20 wrz 18:52